Relining av horisontella stammar

Vi har i flera år berättat om kommande reliningprojekt. Dock har starten skjutits på i flera år på grund av att bedömningen gjordes att rören var i bättre skick än vad vi först trodde.

Men nu är bedömningen att det är dags att åtgärda problemen. 

Vi kommer att få in offerter i slutet av september och urvalsprocessen bedömer vi kommer vara klar i slutet av oktober. Förhoppningsvis kommer det fysiska arbetet igång i början på 2025 och beräknas vara klart i början på 2026. Det finns två relining-metoder – strumpa respektive spray. Vi har valt strumpmetoden som kvalitetsmässigt anses vara den klart bästa, men även den dyraste.

Relining genomförs med ett block i taget ( i princip en huskropp ) och bedömningen är att tiden per block är ca 6 – 8 veckor. Avloppsomkopplingar i källaren kommer att göra att merparten av våra medlemmar kommer att kunna bo kvar och alla dagens funktioner kommer att fungera, även tvättstugor. Dock kommer det vara en del slangar / rör i källargångarna.

Även de som bor på bottenplan kommer att kunna bo kvar men man kommer inte här ha något avlopp. För dessa kommer vi ställa ut service-vagnar innehållande toaletter, duschar mm.

Efter att varje block har relinats så kommer vvs-funktioner att återkopplas till det normala.