För ett år sedan så avslutades ett projekt som innebar att vi bytte ventiler och termostater på alla våra element. Syftet med investeringen var att skapa jämnare temperatur mellan lägenheterna (tidigare kunde det variera många grader mellan olika lägenheter) dessutom fanns förväntningar på att kunna spara uppvärmningskostnader.
Vi har nu gjort uppföljning av projektet och funnit att vi har lyckats minska temperaturskillnaderna mellan lägenheter men vi kan inte se att vi har minskat våra energikostnader.
Efter ett möte med leverantörerna – QSEC och Riksbyggen – har vi nu bestämt att vi skall följa upp lägenheter med för ”låg temperatur” och vid behov justera flödet. Vidare kommer vi att sätta upp fler trådlösa givare i olika referenslägenheter (intresserade försökskaniner kan anmäla sig till styrelsen).
Till och från får vi synpunkter på för låg temperatur.
Socialstyrelsen har kommit med rekommendationer angående temperaturer enligt följande
- 16 °C lägsta tillåtna golvtemperatur
- 18 °C lägsta temperatur för ”normalhyresgäster”
- 20 °C lägsta temperatur som kan krävas av gruppen äldre och sjuka hyresgäster
- 20-23 °C rekommenderad temperatur för ”normalhyresgäster”
Styrelsens rekommendation är en temperatur på ca 20 – 21°C, dock kan vi aldrig komma ifrån att vissa golvpartier alltid är kallare – vi måste beakta att huset är byggt enligt 50-tals normer.
Nästa steg i energijakten blir att försöka minska effekt pikarna, vilka vi idag får betala ganska mycket pengar för.
Är det någon i föreningen som möjligtvis jobbar med eller har kunskap kring energifrågor så får ni gärna höra av er till styrelsen.